zaterdag 5 april 2014

My first week in India

Namasté! De dagen vliegen voorbij, dit is een goed teken!

We zijn ondertussen al een week verder en er zijn ons al verschillende dingen opgevallen!
Zo is het ons opgevallen dat het verkeer hier in Bhubaneswar zijn eigen leven leidt. Toeteren om de seconde, langs links of rechts voorbij steken, verkeerslichten negeren, zomaar de weg opdraaien.. de Indiërs doen het allemaal. Maar tot op heden (vreemd genoeg) nog geen ongevallen gezien. De voornaamste bezienswaardigheden op straat zijn zonder twijfel de duuuiiizende riksja's, loslopend wild (koeien, honden, katten, muggen, ... ), overvolle bussen, ronddwalende mannen, ...
Het leven langs de straat kan je niet vergelijken met België. De straten hier in Bhubaneswar zijn zonder rijvakken, vol bobbels en putten, vuilnis op ieder hoekje van de straat, veel stof, .. Op elke vierkante meter ligt, zit, pist er wel een koe, een hond of gewoon een man. En tussen al deze vierkante meters kan je ook tal van kraampjes vinden die grotendeels dezelfde producten verkopen. Deze kraampjes verkopen ofwel groenten & fruit of potten & pannen of verschillende soorten kruiden.  Het leven op straat kent ook geen einde. Wanneer je denkt dat de plaatselijke supermarkt reeds gesloten zal zijn tegen 19u, blijkt het dat deze nog open is tot 22u. Ook de kraampjes langs de straat gaan s'avonds nog gewoon hun gang.

Nu over iets anders, geen smerige, vuile straten meer, maaaar lekker food ! Hier in ons verblijf krijgen we iedere dag 3 warme maaltijden. 's Morgens kan dit rijst met warme groentjes zijn, 's middags bevat onze maaltijd meestal: rijst met dhal (geel sausje), een chappati (een soort lege durum), gebakken groentjes en een ei. 's Avonds is dit grotendeels dezelfde maaltijd met soms andere groentjes. Wanneer de kok ziet dat ons bord bijna leeg is, zal hij onmiddellijk zijn pot rijst of groentjes bij de hand nemen en ons nog een schep erbij geven. Ook wanneer wij aangeven dat wij eeecht genoeg hebben komt er nog een klein schepje bij. Dus groenten komen we hier zeker niet tekort. Als dessert krijgen we meestal stukjes watermeloen of rijstpap met kardemom. Na elke maaltijd (en ook door de warmte) is het daarom voor ons nodig om even een rustpauze in te lassen.

De voorbije week bestond uit 2 feestdagen: The foundation days of Orissa (1/04 +2/04). Op de eerste dag hebben alle studenten Lidia, Judith (kiné), Merel en Laura (Ergotherapie) een uitstap gedaan met een busje naar de Konark Zonnetempel en naar de stad Puri. De Konark zonnetempel was een prachtige monument om bezocht te hebben, aangezien het opgenomen is geworden in de Unesco Werelderfgoedlijst.
Hier viel het ons voor de eerste keer heel hard op dat wij buitenlanders waren. Her en der begonnen mensen foto's van ons te nemen of durfden zelfs om ons aan te spreken om met hun op de foto te gaan. Yes famous people! Maar na een tijdje begon dit ons te irriteren waardoor we hen vriendelijk afwezen.
Tijdens de uurtjes in Puri was dit gelukkig minder. Ze staarden wel veel, maar foto's werden er niet genomen. Helaas mochten we de tempel in Puri niet binnen aangezien wij geen Hindoeïsten zijn. Spijtig!

De dagen nadien hebben Merel, Mevr. Oosterbosch en ik ons vooral beziggehouden met de bespreking en planning van onze stageplaatsen en opdrachten. Wij zullen vanaf komende week (Week 2) werkzaam zijn op 2 plaatsen.
Elke ochtend zullen wij van 9-11u stage lopen in een Contact Point. Dit is een klasje (6j+) waar kinderen naartoe kunnen komen wanneer hun ouders naar hun werk zijn. Dit met als doel dat zij niet op de straat (drugs, alcohol, misbruik, ..) hoeven te leven gedurende de dag. De sessies zullen voornamelijk ingevuld worden door educatief spel. In dit klasje worden ze gestimuleerd om naar school te gaan en leren er de basisvaardigheden van rekenen, de letters van het alfabet,.... Dit leren ze in het Engels en in het Oriya.
Onze 2e stageplaats is de Open shelter (Kindertehuis), waar we vanaf 16u- .. speelse activiteiten zullen organiseren. De kinderen (jongens en meisjes) komen via Childline in de shelter terecht na gevonden te worden op straat. Deze kinderen zijn vaak  fysiek en sexueel misbruikt door een familielid en dragen hierdoor traumatisch letsel met zich mee. In de Shelter verblijven ze voor een periode van max. 4 maand waar ze na onderlinge afspraken met hun ouders en counselers terug naar hun eigen thuis kunnen terugkeren. In de shelter is hoofddoel voor de kinderen dat ze kunnen spelen en hier ten volle van kunnen genieten. Het is aan de ene kant belangrijk voor hun ontwikkeling, maar het dient ook om traumatische omstandigheden die ze hebben meegemaakt te kunnen relativeren.

Zo, nu weten jullie al een stukje meer over mijn taak als Ergotherapeut in India. Hier is het nu momenteel 00:20, dwz bedtijd! Morgen is het de laatste dag van de leerkrachten in Bhubaneswar, zodus moeten er nog verschillende zaken geregeld worden.

Nieuwe foto's:
https://www.facebook.com/Farber.Laura/media_set?set=a.10152388418230439.1073741833.510155438&type=1

Groetjes,
Lauraa !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten